Translate

27 Haziran 2013 Perşembe

Dubai Vol2

DUBAİ MALL
Dünyanın en büyük alışveriş merkezi
O kadar büyük ki, tam olarak gezebilmek için 3,4 gün ayırmanız lazım. Biz en dikkat çekici yerlerini gezebildik sadece. İçinde olimpik buz pateni pisti, bir sürü çocuk oyun alanı, akvaryum, Dubai çeşmesi, Burj Khalifa gözetleme kulesine çıkış gibi bir çok farklı atraksiyona da ev sahipliği yapıyor. 
Aynı zaman da dünyanın var olan tüm markalarının burada mağazası var diye tahmin ediyorum. Bu markalara dünyanın en pahalı markaları ve designer’ları da dahil. İçeride dünyanın en lüks restoranları ve dünyanın en bilinen restoran zincirlerinin yanında fastfood zincirlerini de bulmak mümkün. Örneğin “cheesecake  faktory” ‘yi Amerika’dan sonra burada görmek insanı şaşırtıyor.


                                                      ATLANTİS OTEL-THE PALM DUBAI


                     ATLANTİS OTEL- Otelin içinde bir çok farklı dünya mutfaklarından seçenekler bulabiliyorsunuz. Biz bu Uzakdoğu restoranından çok memnun kaldık.






                                           DUBAI SOUK MEDINAT JUMERIAH- Bizim kapalıçarşı benzeri bir yer. satılan her şey tanıdık. Dansöz kıyafetleri, tefler,ziller, şallar, baharatlar....
Hatta fiyatını sorduğum bir bileklik için satıcı Türkiyeden geliyor bunlar 40 dirhem demez mi? o dakika da beni kaybetti zaten :)
                               
                                         SOUK MADİNAT'nın dışı da oldukça güzel dizayn edilmiş,






Deniz ve plaj çok güzeldi, sadece akşam üzeri veya sabah erken gitmenizi tavsiye ederim. 




                                                                JUMERİAH BEACH
                         Otelimizin terasında ki havuzu da Dubai manzaralıydı. Çoğu otelin havuzu terasta bulunuyor.

                                                          DUBAI CREEK PARK







                                                Dubai manzarası gece görülmeye değer. Her yer ışıl ışıl

                                                                 BURJ KHALIFA




                               Dubai Çeşmesi- su gösterisini beklerken Burj Khalifa'dan gözlerimizi alamadık.


                           DUBAI MALL- Dubai'nin en büyük alışveriş merkezi içindeki akvaryum




                                                                 Dubai mall'un tavanı

Dubai'de etrafta dolaşan geleneksel beyaz entarili Arap erkeklerinin ve siyah çarşaflı Arap kadınlarının görüntüsü olmasa rahatlıkla Amerika’da olduğumuzu düşünebilirim zaten. Çok geniş 6 şeritli yollar, köprüler… hep oradan oraya bağlanan bir çıkışı kaçırınca saatlerce dolanmak zorunda kaldığınız caddeler. Yoğun ama sıkışık olmayan bir trafik.
İnanılmaz derecede lüks arabalar…

Arabistanda çok lüks ve fantezi derecesinde arabalar görmüştük. Ama buradaki arabalar hepsinin çok çok üstünde. Şöyle ki, Ferrari görmek Türkiye de BMW 520 görmek gibi, Rolls Roys, Porshe, Ferrari, Bentley, Lamborgini gırla… Bunların dışında genelde Jeepler ve SUV’ler göze çarpıyor. Benzin burada da ucuz tabi ki…

Biraz da Deniz…
Her gün denize gittik. En kötü tarafı, bu mevsimde su çok sıcak,
En güzel tarafı her yer halk plajı ve çok temiz. Kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Bir tarafta çarşaflı kadınlar gelmiş plajda oturmuş çocuklarını denize sokuyor. Bir tarafta Westernerlar, kızlı erkekli güneşleniyor, diğer yanda 2 yalnız kadın denize giriyor.
Biz de başka bir tarafta sevgilimle hem gözlemliyor hem de deniz ve kumun tadını çıkarıyoruz. 
Deniz temiz, hemen derinleşmiyor.Kumlar beyaz. Palmiyenin olduğu yerler (dubai’de denizi doldurarak palmiye şeklinde bir bölge yapılmış ve buraya palmiye deniyor- PALM DUBAI). Deniz doldurularak sonradan yapıldığı için biraz yapay geliyor ilk başta. Bizim alışık olduğumuz Ege Akdeniz koyları gibi değil tabi ki ama yine de biz çok keyif aldık. İlk gün sabah erken saatte gittik deniz suyu biraz daha serinceydi. Diğer günler 4’ten sonra gittik öyle ki bazen sudan çıkınca dışarısı daha serin geliyordu J ama deniz denizdir olsun J Otelimizin şahane bir havuzu vardı terasta. Dubai silueti manzaralı. Suyu da gayet serindi. Bu da diğer bir seçenek yani. Bir kerelik onu da denedik ve havuzda serinledik. Dubai de Neredeyse bütün otellerin havuzu bulunuyor bu da biline…
Otel seçerken
Dedim ya çok seçenek var diye. Öncelikle ne istediğinize karar vermelisiniz. Eğer çok gezmek istemiyor ve örneğin kışın gidip deniz tatili yapmak istiyorsanız özel plajı olan otellerde kalabilir ve araba kiralamadan otelden de fazla çıkmadan bir tatil yapabilirsiniz. 
Bu arada Taksi fiyatlarının da uygun olduğunu belirtmeliyim. Ama hem gezelim hem denize girelim derseniz özel plajlı otellere ekstra para vermek yerine şehir merkezinde bir otelde kalıp, istediğiniz yere denize, istediğiniz zaman alışverişe veya diğer atraksiyonlara gidebilir ve bu tasarruf ettiğiniz parayı buralarda kullanabilirsiniz. 
Halk plajı çok geniş ve Jumeriah bölgesinde bulunuyor. Ayrıca Atlantis oteline (Dubai’nin en lüks ve bilindik oteli) dışarıdan girerek aquaparkına girebilir, yunuslarla yüzme deneyimine, köpekbalıklarıyla dalmaya kadar bir çok farklı aktiviteye katılabilirsiniz. (Atlantis oteli de Palm Dubai de bulunuyor.)
Gece ışıl ışıl Dubai manzarası da görülmeye değer gerçekten. Gökdelenler ve dünyanın en uzun binası Burj Khalifanın o muhteşem görüntüsü… Dubai fountain( Dubai Çeşmesi) her akşam saat 18 ile 22 arası su gösterisi yapıyor. Görülmeye değer. Biz bayıldık!!
Dünya mutfakları...
Fransız kurabiyesi yemek için Fransa’ya gitmeye gerek yok Dubai’de… ya da güzel bir Tayland yemeği yemek için Tayland’a. Dünyanın her yerinde görüp yediğiniz ne varsa buraya getirmiş yapmışlar. Sanki dünyadaki her ülkeyi dolaşıp en ünlü yiyeceklerini en ünlü markalarını almışlar. Günlerdir gördüğüm çoğu restoran bana tezahürat yaptırmayı başardı. O yüzden yine Amerika’ya benziyor diyeceğim ama Amerika’da her şey kaliteli, lüks ve en iyinin en iyisi değildir. 
Dubai de öyle. Sonradan çölün orta yerine bir şehir kuruyorsanız, sanırım, dünyanın en iyilerinden feyz almanız gerekir. Onlarda öyle yapmışlar. Dünyanın  en iyi şehirlerinden, en güzel mimarilerinden, en iyi markalarından bir şehir yaratmışlar. 
İnsanlar birbirinin yaşam alanına saygılı, tarfikte sokakta.
Araplar yabancılara, yabancılar Araplara, kimse kimsenin alanına tecavüz etmiyor. İsteyen istediği gibi ibadetini de yapıyor, içkisini de içiyor. 
Bir restoranda cafe de çarşaflı kadınların sohbetini izlerken yan masa da denizden yeni çıkmış üstünde bikinisiyle oturan kızları da görebiliyorsunuz. Çocuklar da bu kültür çeşitliliğine alışmış çünkü 200 millet yaşıyormuş Dubai’de. Bu kadar farklı milletten çocuk okullarda hep birlikte birey olmayı dünya vatandaşı olmayı öğreniyorlar.
Her yer tertemiz, geri dönüşüm ve doğaya saygı inanılmaz.

Çölün ortasına şehrin orta yerine parklar yapmışlar. Hem de öyle küçük, küçük değil. Gayet büyük ve bir sürü çeşit hayvana ev sahipliği yapan parklar.
Arabistan da ayak işlerini yapan temizlik işlerinde çalışanlardan bahsetmiştim. OFN(other foreign nationalities-diğer yabancı uyruklular) Nepalli, Bangladeşli, Hintli, Filipinliler… Dubai de de hep onlar ayak işlerini yapıyor ama ayrım Arabistan’daki kadar net değil. 
Arabistan’da “modern kölelik” resmen demiştim. Dubai’de daha insancıl koşulları var. OFN’ler bile standarda bağlanmış yani. Onlar bile belli bir standartta çalışıyor o yüzden OFN’ler bile iyi yaşıyor burada. 
Şunu demek istiyorum son olarak Dubai ya da geniş tutalım Birleşik Arap Emirlikleri Arapların da bu dünyada çok başarılı olabileceğinin, parayla modernliğin, gelişmişliğin elde edilebileceğinin göstergesidir. Sadece parayla olmuyor bunu daha önceki yazılarımda (bknz: SUUDİ ARABİSTAN ) belirtmiştim ama vizyonun varsa özgürlüğe inanıyorsan muhteşem olabiliyormuş…o zaman yaşasın özgürlük!!!


Diğer görülecek yerler:
Jumeriah Beach: denize girmek için kmlerce uzunlukta ve Burj Al Arab manzaralı bir plaj. Halk plajı. Jumeriah beach park var bir de . buraya giriş ücretli araba başına 10 tl ama daha çok arapların ve OFN’lerin tercih ettiği bir plaj olduğunu belirtmeliyim.
Souk Medinat Jumeriah: bizim kapalı çarşı benzeri bir alışveriş merkezi. Çok güzel bir taş bina görümeye değer. İçeride bize hiç yabancı gelemeyecek bir sürü turistik eşya baharat satılıyor.
Mall of the Emirates: dünyanın en büyük kapalı kayak pistine ev sahipliği yapan büyük bir alışveriş merkezi
Dubai Festival City: hard rock cafenin de olduğu bir alışveriş merkezi
Creek Park: oldukça geniş yemyeşil güzel bir park. Görülmeye değer
IBN Batuta: mimarisi itibariyle farklı yapıda bir alıveriş merkezi, geleneksel öğelere sahip
Burj Al Arab: Dubai’nin simgelerinden biri. En ünlü oteli. Etrafında güzel bir plajı var. Otelin yanına gidip oradaki plajı kullanabilirsiniz.

Dubai Marina: Marina bölgesi. Etrafı çok güzel gökdelenlerle çevrili km'lerce uzunlukta yürüme alanı olan sadece  yaya trafiğine açık bir bölge. bir çok cafe ve restoran olduğunun da altını çizmeliyim.
Bunların dışında yukarıda yazıda bahsettiğim yerlerde bunlar:
Atlantis Otel
Burj Khalifa
Dubai Mall
Dubai Fountain(Dubai çeşmesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder