Translate

1 Mart 2013 Cuma

Riyad ve Çöl resimleri



AL FAISALIA

                        BATHA- uzakdoğululuların yoğun olduğu bir bölge. buraya gelince Arabistan da değilde                
                        sanki uzakdoğuda geziyor gibi oluyor insan...
Burada genellikle fasoncular, saat ve gözlükçüler bulmak mümkün. aynı zamanda bizim tahtakale, ulus civarlarına da benzetebiliriz. Pazarlıksız hiç bir şey alınmıyor. Yolda Suudlardan çok, Uzak Doğulular görülüyor. Genellikle yoksullar ve buralardan alışveriş yapıyorlar. Namaz saatlerinde dükkanlar mecburen kapansada, sokaklar pek boşalmıyor. Sokakta peçeli Suud kadın da ben pek görmedim. Benden başka çok az kadın vardı, olanlarda uzakdoğululardı ve hepsinin başı açıktı.
Batha'da sokaklarında yürürken insan kendini film setinde gibi hissediyor, çünkü her şey olağan dışı. Sanki yüksek bütçeli bir Amerikan filminden fırlamış gibi ...
                                                                                             
MEMLEKE- Bu bina Arap kadınlarnın peçeli yüzlerinden esinlenilerek yapılmış. Kısaca "Arabın yüzü" deniyor.


İşte Riyad'ın iki farklı yüzü. bir tarafta modern binalar, şık alışveriş merkezleri, diğer tarafta uzakdoğu ile ortadoğunun en sentez hali.... 

 Bunlarda en son ki çöl pikniğimizden. Oben'in iş arkadaşları bana bir jest yaparak çölde çağ kebabı yaptılar. Kocaman bir ateş yaktık ve hava karardıktan sonra, güneşin sıcaklığı kaybolup, ortalığı buz gibi bir çöl gecesine bıraktığında bile oradaydık.

<3 




 
ilk defa derim Arabistan güneşi altında göründü. :)) Bulutlarla ve rüzgarla selamlaştık uzunca bir aradan sonra tekrar.  




Bulunduğumuz tepeden aşağıda atvlerle safari yapanlar...

ve çağ kebabımız pişiyor. çoook lezizdi dememe gerek yok sanırım :)





İŞte klasik bir Cuma günü. (Suudların Pazar günü) Ailecek gelmiş piknik yapıyorlar :)

Ve bir çöl sakini :)



Her yer zifiri karanlık olunca, yıldızlar, inanılmaz parlaktı Ama  bir adım ötemizi bile göremiyorduk. Oyüzden  arabaları çalıştırıp, farlarını açıp ve öyle oturmak gerekirmiş dediler. Bizde öyle yaptık ve arabanın farlarından yararlandık. Benzin sudan ucuz olunca , 3 saate yakın, araba çalış vaziyette kaldı. :)




Ve Bedevilerin şovunu yakalıyoruz yolda. ne yazıkki tek kare fotoğraf çekebiliyorum sadece :( bu şekilde arabayı yan yatırmak çok moda bedeviler arasında. geceleri yollarda draft yapıyorlar ve çok tehlikeli araba kullanıyorlar. 

6 yorum:

  1. merhabalar arabistan ın yönetim şekli eyalet eyalet mi? ahlak polisleri şehrin heryerinde mi. yoksa sadece büyük şehirlerde mi varoş yerlerde de aynı disiplin varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eyalet değil ama 13 farklı bölgeye bölünmüş durumda. tek yetkili kişi Kral onun yetkisinde tüm her yer. Kraliyet ailesi de yönetimde söz sahibi ama. ahlak polisi Cidde, Riyad gibi büyük şehirlerde daha hoşgörülü çünkü çok fazla yabancı yaşıyor. asıl küçük illerde daha katı ve muhafazakar bir rejim baskısı söz konusu. Kısacası ahlak polisi her yerde karşınıza çıkabiliyor.

      Sil
  2. çok teşekkür ederim ilginiz için. batha daki uzak doğuluların başı açıktı diye yazmışsınız. bunlara karışmıyorlarmı? bir gezi programında da orta sınıfın az üstü bir ailenin çok luks ev diyemeyeceğim villası havuzlu falan gösterilmişti. gözlemlediğiniz kadarıyla öylemi peki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim . Acikcasi cok karismiyorlar. Uzak dogulu olduklari zaten yuzlerinden belli oldugu ve musluman olmadiklarini varsaydiklari icin. Ama yinede cok goze batmamalari gerekiyor. Batha apayri bir yer bide, orada uzakdogulular fazla oldugu icin gormezden gelebiliyorlar. Ve evet orta halli bir ailenin 4,5 odali havuzlu villada oturmasi cok sasilacak bir durum degil. Orta halli bir ailenin bir soforu, 1 cocuk bakicisi 1 temizlikcisi bulunuyor. Butun bu yardimcilar da uzakdogulu zaten. Ayligi 150 dolara calisiyorlar. Diger yazilarimda bahsetmistim.:)

      Sil
  3. sezin hanım size ulaşabileceğim bir mail adresi veya facebook varmıdır riyadla ilgili sorularım olucaktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusrabakmayın yorumunuzu yeni görüyorum bana sezinunal85@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

      Sil